Babka s čokoládou a lískovými oříšky
Babku jsem chtěla upéct dlouho. Kynuté těsto já prostě můžu, nejlépe když je čerstvě vytažené z trouby a hojně plněné nějakou dobroučkou náplní. Po mé oblíbené skořici (kterou bych byla schopná nacpat všude) jsem tentokrát sáhla po jistotě čokoláda - lískové oříšky ve formě oříškového másla od Šufánka.

Máte rádi Nutellu? Já jsem na ní jednu dobu docela ujížděla, ale už se držím zkrátka, protože je v ní kopec cukru a takové potraviny do sebe cpát nechci. Lískooříškové máslo s čokoládou od Šufánka je plnohodnotná náhražka co se chuti týče (popravdě je ještě mnohem lepší), a svým složením mu Nutella nesahá ani po kotníky. V Šufánkově másle najdete jen čtyři suroviny. Pražené lískové oříšky, 75% čokoládu, sušenou třtinovou šťávu a špetku himalájské soli. Tohle oříškové máslo je prostě tak dobré, že vám nedá spát.
Babku můžete naplnit čímkoli jiným, než čokoládou a lískovými oříšky. Mně by se líbila kombinace skořice a vlašské ořechy, skořice a jablka nebo mák... Babka ale nesmí být suchá, proto s náplní nešetřete.

A ještě jedna poznámka ke špaldové mouce. Mám strýce, který na svém pozemku pěstuje snad všechny známé i neznámé stromy, keře a další jedlé rostliny. Roste mu tam i špalda, ze které dělá domácí a velmi hrubě mletou mouku. Přesně tu jsem použila do těsta a dodává mu takovou rustikálnější strukturu. Recept však bude výborně fungovat i s hladkou špaldovou.
