Jít k hlavnímu obsahuNahoru

Babka s čokoládou a lískovými oříšky

Babku jsem chtěla upéct dlouho. Kynuté těsto já prostě můžu, nejlépe když je čerstvě vytažené z trouby a hojně plněné nějakou dobroučkou náplní. Po mé oblíbené skořici (kterou bych byla schopná nacpat všude) jsem tentokrát sáhla po jistotě čokoláda - lískové oříšky ve formě oříškového másla od Šufánka.

Máte rádi Nutellu? Já jsem na ní jednu dobu docela ujížděla, ale už se držím zkrátka, protože je v ní kopec cukru a takové potraviny do sebe cpát nechci.  Lískooříškové máslo s čokoládou od Šufánka je plnohodnotná náhražka co se chuti týče (popravdě je ještě mnohem lepší), a svým složením mu Nutella nesahá ani po kotníky. V Šufánkově másle najdete jen čtyři suroviny. Pražené lískové oříšky, 75% čokoládu, sušenou třtinovou šťávu a špetku himalájské soli. Tohle oříškové máslo je prostě tak dobré, že vám nedá spát.

Babku můžete naplnit čímkoli jiným, než čokoládou a lískovými oříšky. Mně by se líbila kombinace skořice a vlašské ořechy, skořice a jablka nebo mák... Babka ale nesmí být suchá, proto s náplní nešetřete.

A ještě jedna poznámka ke špaldové mouce. Mám strýce, který na svém pozemku pěstuje snad všechny známé i neznámé stromy, keře a další jedlé rostliny. Roste mu tam i špalda, ze které dělá domácí a velmi hrubě mletou mouku. Přesně tu jsem použila do těsta a dodává mu takovou rustikálnější strukturu. Recept však bude výborně fungovat i s hladkou špaldovou.

Babka s čokoládou a lískovými oříšky

Kynuté těsto

  • 90 ml mléka
  • 20 g čerstvých kvasnic
  • 40 g cukru krystal
  • 220 - 240 g hladké mouky
  • 80 g špaldové mouky
  • 100 g másla v pokojové teplotě
  • 1 vejce
  • půl lžičky mletého kardamomu
  • špetka soli

Náplň

  1. Do hrnce dejte mléko a ohřejte, aby bylo vlažné. Do velké mísy rozdrobte kvasnice, zalijte mlékem a rozmíchejte.
  2. Přidejte ostatní suroviny na těsto (s hladkou moukou zprvu šetřete a postupně podle potřeby přidávejte) a vypracujte hladké a nelepivé těsto. Nesmí být příliš tuhé, jinak bude babka po upečení suchá.
  3. Bochánek těsta poprašte moukou a pod utěrkou nechejte kynout asi hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  4. Mezitím si připravte náplň. V hrnci rozehřejte lískooříškové máslo spolu s máslem a pak přimíchejte cukr a kakao. Nechejte v lednici lehce ztuhnout a sem tam promíchejte. Lískové oříšky nasekejte nahrubo a odložte stranou.
  5. Formu na biskupský chlebíček o délce cca 25 - 30 cm lehce navlhčete vodou a vyložte pečicím papírem (papír k formě lépe přilne a po upečení vám půjde babka z formy snadno vytáhnout).
  6. Vykynuté těsto rozválejte na čtverec o délce strany 35 - 40 cm a rozetřete na něj čokoládovou náplň. Posypejte sekanými lískovými oříšky a zabalte do rolády.
  7. Roládu podélně rozřízněte na poloviny a ty opětovně zamotejte do sebe (kuk sem!) Takto zamotanou babku přemístěte do formy, přikryjte utěrkou a nechejte půl hodiny až hodinu kynout, dokud opět nezdvojnásobí svůj objem.
  8. Troubu předehřejte na 175°C. Vykynutou babku potřete rozšlehaným vejcem a pečte 30 - 35 minut, dokud nezezlátne.
  9. Opatrně ji vyjměte z formy a nechejte vychladnout na mřížce.

Tento příspěvek vznikl ve spolupráci s oříškovými másly Šufánek.


Vytisknout si

Vytisknout si

Sdílet

Sdílet

Dát si do záložek

Dát si do záložek

Pracujte se mnou

Jsem Kristina, autorka foodblogu Děvče u plotny, který píšu víc, jak pět let. Mám zkušenosti s tvorbou receptů, fotografií a foodstylingem.

Pojďme se potkat

O mně

Jsem děvče u plotny, které rádo peče. Brněnská foodblogerka se slabostí pro Švédsko.

Chci vědět více

Přihlaste se do e-mailového klubu Děvčete u plotny!

Devceuplotny
Objednej si FIKU, sladkou kuchařku