Jít k hlavnímu obsahuNahoru

Zdravá strava

Abyste si nemysleli, že celé dny jím jen dorty, chci vám ukázat, co tropím v kuchyni, když zrovna nepeču.

Poslední dobou do sebe pomalu ale jistě přestávám ládovat sladké po kilech, protože čím víc peču, tím menší mám na sladké chuť a tím víc bych pořád jedla cokoli slaného. Chci se s vámi podělit o pár mých oblíbených receptů na poněkud zdravější dobroty.

Rýžová kaše s matchou

(2 – 3 porce)

Rýžovou kaši mám ráda pro její jemnou chuť a tak proto, že je rychle hotová. Většinou jí večer připravím větší množství, dám do skleniček a ty už jen vytahuju k snídani.

  • 90 g instantní rýžové kaše
  • 400 - 420 ml sójového vanilkového nebo mandlového mléka
  • 1 – 2 lžíce medu, podle chuti
  • 1 lžička chia semínek
  • 2 lžíce strouhaného kokosu
  • 1 vrchovatá lžička matcha tea

Mléko metličkou smíchejte s kaší do požadované hustoty. Vmíchejte med, chia semínka a kokos. Skleničky naplňte asi do poloviny. Do zbylé kaše vmíchejte matchu a rozdělte do skleniček. Dejte přes noc vychladit do lednice a ke snídani servírujte s ovocem, já mám většinou po ruce banán.

Přes noc hotová ovesná kaše

(1 porce)

Ovesnou kaši mám hrozně ráda, ale jsou dny, kdy si ji ráno nestihnu uvařit nebo prostě nemám náladu umívat špinavý hrnec. Proto si večer nachystám tuhle dobrotu a ráno si ji jen trošku ohřeju, nakrájím k ní trochu ovoce a je vymalováno.

  • 50 g jemných ovesných vloček
  • 150 ml kokosového mléka (můžete ale použít i kravské)
  • 1 lžička chia semínek
  • ½ lžičky kakaa
  • ½ lžičky skořice
  • špetka soli
  • 1 + 1 lžíce datlového sirupu
  • 30 g pekanových ořechů
  • 1 lžička sezamových semínek
  1. Do uzavíratelné misky dejte ovesné vločky, kokosové mléko, chia, kakao, skořici, sůl, 1 lžíci datlového sirupu a polovinu ořechů. Uzavřete, protřepejte a přes noc nechejte v lednici.
  2. Ráno na pánvi nasucho opražte zbylé ořechy, odstavte z plotny, přidejte 1 lžíci sirupu a obalte v ní opražené ořechy.
  3. Kaši přemístěte do hezké misky, trochu ji ohřejte a posypejte pekanovými ořechy. Jestli máte chuť, přidejte třeba na kolečka nakrájený banán nebo jablko.

Bazalkové smoothie

Do smoothie ráda přidávám bylinky, hlavně bazalka a citronová máta dokážou divy. Krásně smoothie provoní. Na druhou stranu, když přidáte moc bylinek, dovede smoothie vypadat jako bažina jako bažina.

  • 1 banán
  • 1 jablko
  • 1 hrst listů bazalky
  • šťáva z ½ citronu
  • 200 ml vody

Do mixéru dejte banán, oloupané jablko, bazalku, citron a vodu a mixujte na hladké smoothie.

Zdravé zelené smoothie

Inspirace na toto smoothie pochází z knihy Čestvé šťávy od Sarah Cadji Je překrásně našlehané. Můj bratr ochutnal a pojal to poeticky, prý chutná jako když jde po svěže zelené louce. Taková chuť snad vyváží i poněkud zdlouhavější přípravu.

  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1 okurka
  • velká hrst čerstvého špenátu
  • 1 citron
  • 1 kaki nebo 1 zralý banán
  • 1 lžička medu
  • 1 lžička chia semínek
  1. Chia semínka namočte asi čtvrt hodiny předem do vody a nechejte nabobtnat.
  2. Okurku a celer omyjte a odšťavněte.
  3. Do mixéru dejte odšťavněnou okurkovou šťávu, celer, citronovou šťávu, kaki nebo banán, med a mixujte.
  4. Až je smoothie hladce rozmixované, přidejte chia semínka a ještě naposled krátce promixujte. Semínka by měla zůstat vcelku.

Mezi moje další oblíbené dobroty patří třeba šálek matcha tea s troškou medu, je to takový příval energie ve chvíli, kdy usínám nad učením. Hned po probuzení, když si vzpomenu, piju šálek teplé vody s 1 lžičkou medu, ½ citronu a špetkou skořice.


Vytisknout si

Vytisknout si

Sdílet

Sdílet

Dát si do záložek

Dát si do záložek

Pracujte se mnou

Jsem Kristina, autorka foodblogu Děvče u plotny, který píšu víc, jak pět let. Mám zkušenosti s tvorbou receptů, fotografií a foodstylingem.

Pojďme se potkat

O mně

Jsem děvče u plotny, které rádo peče. Brněnská foodblogerka se slabostí pro Švédsko.

Chci vědět více

Přihlaste se do e-mailového klubu Děvčete u plotny!

Devceuplotny
Objednej si FIKU, sladkou kuchařku