Semla — švédské předvelikonoční pečivo
Semla. Švédská věc, jak jinak. Někdo (barbaři) jim říká housky s krémem, ale jde o měkoučké kynuté těsto provoněné kardamomem, naplněné mandlovou pastou a do tuha ušlehanou smetanou a poprášené cukrem.Švédové jsou podivuhodní, neb jistá část země konzumuje semlu zalitou v misce teplým mlékem, brrr. (Mé vzpomínky na jídla podobného typu jsou traumatickým zážitkem z dětství způsobeným návštěvou nemocnice, přičemž mi ke snídani byl předložen rozmočený loupáček v mléce. Nikdy více.) Něco málo k tradici a gramatice. Semla jest jeden kus, semlor množné číslo. A semly...to já už tak česky skloňuju.

Tradice jíst semly je spojena s předvelikonočním časem, pečou se na fettisdagen, „tlusté úterý“, které bývá 40 dní před Velikonocemi. Dříve se semly jedly každé úterý v postní době (doba do příchodu Velikonoc), ale dneska je mají už od ledna v každém pekařství. Každý rok se ve Švédsku zkonzumuje odhadem 40 milionů těchto dobrot.