Jít k hlavnímu obsahuNahoru

Semla — švédské předvelikonoční pečivo

Semla. Švédská věc, jak jinak. Někdo (barbaři) jim říká housky s krémem, ale jde o měkoučké kynuté těsto provoněné kardamomem, naplněné mandlovou pastou a do tuha ušlehanou smetanou a poprášené cukrem.Švédové jsou podivuhodní, neb jistá část země konzumuje semlu zalitou v misce teplým mlékem, brrr. (Mé vzpomínky na jídla podobného typu jsou traumatickým zážitkem z dětství způsobeným návštěvou nemocnice, přičemž mi ke snídani byl předložen rozmočený loupáček v mléce. Nikdy více.) Něco málo k tradici a gramatice. Semla jest jeden kus, semlor množné číslo. A semly...to já už tak česky skloňuju.

Tradice jíst semly je spojena s předvelikonočním časem, pečou se na fettisdagen, „tlusté úterý“, které bývá 40 dní před Velikonocemi. Dříve se semly jedly každé úterý v postní době (doba do příchodu Velikonoc), ale dneska je mají už od ledna v každém pekařství. Každý rok se ve Švédsku zkonzumuje odhadem 40 milionů těchto dobrot.

Semla(12 ks)

Těsto:

  • 75 g másla
  • 200 ml mléka
  • 25 g čerstvých kvasnic
  • 40 g cukru krystal
  • Špetka soli
  • 1 lžička kardamomu
  • 1 vejce
  • 360 a 60 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 rozšlehané vejce na potření
  • Cukr moučka na pospání

Mandová náplň:

  • 200 g loupaných mandlí
  • 80 g cukru moučka
  • 80 g cukru krystal
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • Špetka kardamomu
  • 1 lžíce smetany ke šlehání
  • 100 ml vody
  • 400 ml 40% smetany ke šlehání
  1. Rozpusťte máslo, přidejte mléko a nechte ohřát na 37 stupňů (teplota lidského těla). Přidejte kvasnice a rozmíchejte. Dál přimíchejte cukr, sůl, kardamom a postupně 360 g mouky. Zpracujte do koule a nechte pod utěrkou na teplém místě kynout 30 minut.
  2. Předehřejte troubu na 225 stupňů. Smíchejte prášek do pečiva a 60 g mouky a zapracujte do těsta. Pak vytvořte 12 stejně velkých kuliček, dejte na plech a nechte kynout ještě 20 minut. Potřete vejcem a pečte asi 10 minut.
  3. Připravte si mandlovou náplň. Mandle vložte do mixéru a rozmixujte. Přidejte cukr moučka a krystal a trochu vody a opět mixujte. Nakonec přidejte kardamom, vanilkový cukr, šlehačku a naposledy vše mixujte, dokud nezískáte hladkou pastu.
  4. Z upečených bulek seřízněte vršek (nebo jej vystřihněte nůžkami) a vzniklý prostor vyplňte mandlovou hmotou. Vyšlehejte smetanu, dejte ji do cukrářského sáčku a ozdobte semlu. Přiklopte vrchní odříznutou částí a posypejte moučkovým cukrem.

P.S. Opovažte se upéct semly někdy jindy, než v době, kdy se mají péct! My jsme to zkoušeli v létě a všichni na nás vrhali kradmé pohledy. Švédové vás budou podezřívavě a nedůvěřivě pozorovat, nebo oni si na svých tradicích lpí.


Vytisknout si

Vytisknout si

Sdílet

Sdílet

Dát si do záložek

Dát si do záložek

Pracujte se mnou

Jsem Kristina, autorka foodblogu Děvče u plotny, který píšu víc, jak pět let. Mám zkušenosti s tvorbou receptů, fotografií a foodstylingem.

Pojďme se potkat

O mně

Jsem děvče u plotny, které rádo peče. Brněnská foodblogerka se slabostí pro Švédsko.

Chci vědět více

Přihlaste se do e-mailového klubu Děvčete u plotny!

Devceuplotny
Objednej si FIKU, sladkou kuchařku