Jít k hlavnímu obsahuNahoru

Chokladbollar — švédské čokoládové kuličky

Chokladbollar jsou věcí tuze švédskou a tuze dobrou. A ono je to snad i zdravé, když hlavní surovinou jsou ovesné vločky.Kdybyste mě viděli v průběhu jejich výroby, mysleli byste si, že se už půl dne hrabu v hlíně. Jejich proces výroby je totiž poněkud upatlaný. No dobře, hodně upatlaný, od té kakaové směsi budete všude, ale za čtvrt hodinky máte hotovo, takže to za to stojí, ne? Jak ukázaly mé zkušenost au-pair, děti jejich výrobu milují. Hádejte proč.

I když se kuličky jmenují čokoládové, je v nich jen kakao, ale vycházím z originálního švédského názvu. Původně se cukroví jmenovalo Negrobollar, ale kvůli otroctví byl pojem negro značně negativní a rasistický, což je ostatně dodnes, a tak je kromě současného jména můžete najít jako kuličky z ovesných vloček nebo kokosové kuličky. Tolik odbočka z historie.

Že jsou ve Švédsku oblíbené, o tom svědčí jejich dostupnost ve všech místních kavárnách a vkaždém obchodním doměIkea. Podle mě je ale mnohem zábavnější udělat si je doma.A vůbec, kokos a čokoláda je skvělá kombinace. I když, nahrazení másla kokosovým olejem by taky nebylo od věci.

Švédské čokoládové kuličky Chokladbollar(cca 20 ks)

  • 100 g másla
  • 100 g prosátého cukru moučka
  • 140 g jemných ovesných vloček
  • 40 g kakaa holandského typu
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • 3 lžíce silné studené černé kávy
  • Špetka soli
  • Kokos na obalování

Smíchejte všechny ingredience do husté směsi, nejlépe to jde rukama, co si budeme povídat. Vytvořte z těsta kuličky tak velké, jak se vám líbí, ty moje měly asi 1, 5 cm v průměru. Pomocí dvou lžiček je obalte v kokosu a nechejte asi hodinu ztuhnout v lednici. Vytáhněte je a rukama z nich vytvarujte dokonale kulaté kuličky, vraťte do lednice a nechejte ještě několik hodin tuhnout. Před podáváním je půl hodinky nechejte povolit.


Vytisknout si

Vytisknout si

Sdílet

Sdílet

Dát si do záložek

Dát si do záložek

Pracujte se mnou

Jsem Kristina, autorka foodblogu Děvče u plotny, který píšu víc, jak pět let. Mám zkušenosti s tvorbou receptů, fotografií a foodstylingem.

Pojďme se potkat

O mně

Jsem děvče u plotny, které rádo peče. Brněnská foodblogerka se slabostí pro Švédsko.

Chci vědět více

Přihlaste se do e-mailového klubu Děvčete u plotny!

Devceuplotny
Objednej si FIKU, sladkou kuchařku