Toastový chleba z kvasu

Pečení z kvásku dlouho nebylo mou silnou stránkou. Chleba se mi nedařil, a tak jsem na kvas zanevřela, pořád mi ale nedal spát. Jednoho dne jsem objevila recept na jednoduchý chleba bez hnětení a světe div se, chleba se mi povedl jak namalovaný. Od té doby jsme s kvasem kámoši a já začínám pomalu experimentovat s jinými druhy pečiva. Jedním takovým velmi povedeným experimentem je i můj toastový chleba.

Toastový chleba je velmi jednoduchý na přípravu, těsto jen stačí dobře propracovat a nechat dlouze kynout. Těsto se nejlépe uhněte v kuchyňském robotu, je totiž docela hutné. Nicméně pokud robot nevlastníte, vystačíte si i s miskou a vařečkou (nebo rukama).

Počítejte s tím, že chleba potřebuje kynout asi 8 - 10 hodin podle teploty u vás doma. U nás je celkem chladno, takže chleba vyžaduje delší kynutí. Někdy namíchám těsto ráno, chleba kyne do večera a pak ho upeču. Jindy (podle času) třeba odpoledne, nechám ho kynout, a až jdu spát, strčím těsto do lednice, kde chleba přes noc dokyne. To pak peču ráno.

Kvásek mám pšenično-žitný a v lednici ho vždycky skladuju aspoň 200 g, abych nemusela dělat předstupeň, kdy se kvas rozkvašuje ve větším množství mouky. I to je samozřejmě možnost, záleží na vašich preferencích.

Toastový chleba z kvasu

  • 320 ml plnotučného mléka
  • 150 g kvasu
  • 85 g rozpuštěného a zchladlého másla
  • 1 vejce
  • 20 g cukru
  • 650 - 700 g hladké mouky
  • 15 g soli
  • 1 vejce na potření
  1. Do mísy nebo kuchyňského robotu dejte všechny ingredience a propracovávejte 5 - 10 minut, dokud není těsto hladké a pružné. Z těsta vyválejte něco jako veku.
  2. Formu na toastový chleba vymažte olejem a vysypejte hrubou moukou. Vložte do ní těsto, přikryjte utěrkou a nechejte v pokojové teplotě kynout, trvá to 8 - 10 hodin podle teploty u vás doma. Vykynuté těsto zvětší svůj objem zhruba třikrát a bude přesahovat okraj formy.
  3. Ve chvíli, kdy je dokynuto, předehřejte troubu na 200 stupňů. Vejce rozšlehejte a potřete povrch těsta.
  4. Pečte 10 minut na 200 stupňů, poté snižte teplotu na 180 stupňů a pečte ještě 35 minut. Chleba musí být zlatavý na povrchu a znít dutě na poklep.
  5. Vyklopte z formy a nechejte vychladnout na mřížce.
Follow my blog with Bloglovin