Rebarborový koláč švédské babičky

Věc se má tak. Na pět dlouhým měsíců jsem se ocitla ve Švédsku, kde plním roli slečny na hlídání. Když jsem byla otázána, kterou z domácích prací mám ráda, bez přemýšlení ze mě vypadlo: pečení! 

A tak tedy dnešní ráno přišel švédský tatínek s tím, že jestli chci, můžu něco upéct, na zahradě že jim roste rebarbora. Že mají jeden recept, už ozkoušený, který jim chutná, ale pokud chci, můžu si najít vlastní. Zkusím ho, řekla jsem si.
Pouhých 6 ingrediencí - co se z toho vyklube? Čekala jsem, jak už to ve Švédsku bývá, něco moc dobrého, ale naprosto to předčilo veškerá má očekávání! Už při pečení koláč nádherně voněl, jako piškot, jako sněhové pusinky, a přitom ještě lépe...A ta chuť! Je lehoučký a rozplývá se na jazyku. Ještě že tam na mě čeká poslední kousek!Doporučuji servírovat s vanilkovou zmrzlinou anebo (jako Švédové) vanilkovou omáčkou, recept na ni sem určitě taky někdy přibude.

Ještě než začnete péct, doporučuji skočit si do Ikea pro odměrky. Švédové moc nepoužívají váhu, většinu surovin měří na decilitry, lžíce a lžičky.

Jen jedna poznámka k cukru na závěrečné posypání, na koláč patří tzv. Parlsocker (perlový cukr), jsou to krystalky bílého cukru, jenže u nás jsem bohužel nic podobného nikdy neviděla, zkuste to nahradit klasickým cukrem krystal anebo třtinovým.

Rebarborový koláč švédské babičky

  • 2 vejce
  • 1,5 dl (145 g) cukru krystal
  • 1,5 dl (90 g) hladké mouky
  • 2 - 3 stonky rebarbory, oloupané a nakrájené na 1 cm velké kousky
  • 100 g cukru krystal na posypání
  • Cca 50 g másla

Horkovzdušnou troubu předehřejte na 200 stupňů. Formu na koláč vymažte máslem. Vejce a cukr vyšlehejte do bíla, přidejte mouku a vymíchejte těsto. Nalejte těsto do formy, posypejte kousky rebarbory a cukrem. Máslo nakrájejte na malé kousky a rovnoměrně jím pokryjte celý povrch koláče. Pečte asi 25 - 30 minut.

Follow my blog with Bloglovin