Francouzský čokoládový koláč

V hlavě se mi už dlouho rodil nápad na čokoládový koláč a konečně nastal jeho čas. Čokoládové těsto s mandlovou moukou, jemný pudinkový čokoládový krém a lehce pálivý růžový pepř.

Tento recept vznikl ve spolupráci se Sonnentor, v receptu používám jejich Raráškovo kakao, které je plné spousty voňavého koření, a růžový pepř, který je mnohem méně pálivý, než černý pepř a chutná spíše nasládle.
Pokud nemáte po ruce Raráškovo kakao, můžete použít i to holandské, ale bude ho stačit jen 25 g.

Francouzský čokoládový koláč

Korpus

  • 45 g mandlové mouky
  • 55 g cukru moučka
  • 30 g Raráškova kakaa Sonnentor
  • 75 g studeného másla
  • 130 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 vejce

Náplň

  • 5 žloutků
  • 160 g cukru krupice
  • 70 g hladké mouky
  • 450 ml mléka
  • špetka soli
  • 150 g másla
  • 130 g 70% čokolády

Na ozdobu

  1. Těsto. Smíchejte mandlovou mouku, cukr, kakao, máslo, hladkou mouku a sůl a vypracujte směs podobnou drobence. Přidejte vejce a vypracujte hladké těsto, ale nehněťte ho příliš dlouho, jinak se s ním bude špatně pracovat. Pokud je těsto příliš suché, přidejte ještě lžíci ledové vody.
  2. Těsto dejte na hodinu chladit do lednice a poté z něj vyválejte placku o průměru asi 28 cm a vyložte jím vroubkovanou formu o průměru 24 cm. Okraje seřízněte a opět dejte na půl hodiny vychladit.
  3. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Dno těsta propíchejte vidličkou, položte na něj vrstvu pečicího papíru a posypejte suchými fazolemi. Pečte 15 minut, poté odstraňte fazole i papír a dopékejte ještě 10 minut nebo dokud není korpus upečený.
  4. Krém. V misce smíchejte žloutky s cukrem a ruční metličkou vyšlehejte do světlé pěny, trvá to asi minutu. Do této směsi přidejte mouku a rozmíchejte, aby s ní nezůstaly žádné hrudky.
  5. Mléko dejte do hrnce, přidejte sůl a přiveďte k varu. Po troškách přilévejte k vaječné směsi, ale tu u toho neustále míchejte, aby se nesrazila.
  6. Celou tuto směs pak nalijte zpátky do hrnce a na středním plameni míchejte metličkou tak dlouho, dokud se z í nestane hustý pudink. Tohle je nejtěžší dřina a bude vás z toho bolet ruka, ale nepřestávejte míchat, aby se pudink nesrazil nebo nepřipálil.
  7. Vařte ještě asi další minutu, pak odstavte z plotny a míchejte další minutu. Zbytkové teplo z hrnce by mohlo krém srazit. Ochutnejte a ujistěte se, že v krému nejde cítit mouka, jinak ho musíte vařit ještě déle.
  8. Krém přemístěte do kovové misky a přidejte nalámanou čokoládu a máslo na kostičky. Nechejte chvíli stát, teplo krému rozpustí čokoládu i máslo, a pak ručně promíchejte.
  9. Krém nechejte chladnout půl hodiny při pokojové teplotě, občas promíchejte. Pak si vezměte kus potravinářské fólie, překryjte jí povrch krému (musí se ho přímo dotýkat) a nechejte přes noc v lednici.
  10. Další den krém promíchejte a rozmixujte tyčovým mixérem. To mu dodá více jemnosti, odstraní případné hrudky a hezky pudink našlehá.
  11. Do upečeného korpusu nalijte pudinkový krém, uhlaďte a posypejte růžovým pepřem a borůvkami. Dejte ještě alespoň na hodinu chladit a pak už ho můžete konečně sníst.
Follow my blog with Bloglovin