Lískooříškový dort s praliné

Upekla jsem dortíček z lískových oříšků a bezlepkové mouky s čokoládovým krémem a krémem praliné, pasty z lískových oříšků v karamelu.

V receptu používám bezlepkovou mouku Nomix od české značky Nominal, která se mi při pečení velmi dobře osvědčila. Korpusy dobře drží pohromadě a ani na chuti není poznat, že je dort bez lepku.

Lískooříškovou mouku si vyrobíte velmi jednoduše. Oříšky nasypejte na plech a vložte asi na 5 minut do trouby vyhřáté na 170 stupňů. Oříšky pak nasypejte do utěrky a třením z nich odstraňte hnědé slupky. Oříšky nechejte vychladnout a pak je rozmixujte na jemnou mouku.

Lískooříškový dort s praliné

Korpus

  • 4 vejce
  • 100 g cukru krupice
  • špetka soli
  • 100 g lískooříškové mouky
  • 130 g bezlepkové mouky Nomix
  • 1 lžíce kakaa
  • 5 g prášku do pečiva
  • 70 g rozpuštěného másla

Čokoládový krém

  • 130 ml smetany ke šlehání
  • 110 g 50% čokolády

Praliné

  • 70 g lískových oříšků
  • 120 g cukru krupice
  • 20 ml vody
  • 100 ml smetany

Máslový krém s praliné

  • 230 g praliné
  • 150 g másla v pokojové teplotě
  1. Korpus. Dortovou formu o průměru 18 - 20 cm vyložte pečicím papírem a troubu předehřejte na 165 stupňů.
  2. Vejce vyšlehejte s cukrem a špetkou soli do nadýchané pěny. V misce smíchejte oříškovou a bezlepkovou mouku, kakao a prášek do pečiva a přimíchejte k vaječné pěně. Nakonec přidejte máslo.
  3. Těsto nalijte do formy a pečte asi 50 minut až hodinu, špejlí vyzkoušejte, jestli už je upečeno. Nechejte korpus vychladnout.
  4. Jako další si připravte praliné. Oříšky nasypejte na plech a vložte asi na 5 minut do trouby vyhřáté na 170 stupňů, pak je nasypejte do utěrky a třením z nich odstraňte hnědé slupky.
  5. Do hrnce dejte vodu a cukr a nechejte pobublávat, dokud z cukru nevznikne karamel. Trvá to asi pět minut.
  6. Oříšky položte na pečicí papír a přelijte je karamelem, nechejte úplně ztuhnout a poté rozmixujte na prášek. Nakonec přidejte smetanu.
  7. Čokoládový krém si připravte asi hodinu předtím, než budete dokončovat dort. Smetanu přiveďte k varu, odstavte, vsypte do ní nalámanou čokoládu a rozmíchejte dohladka. Pak dejte ztuhnout do lednice a sem tam promíchejte.
  8. Dort rozkrojte na tři díly a mezi každou vrstvu natřete ztuhlý čokoládový krém a asi lžíci praliné, pak dejte na chvíli ztuhnout do lednice.
  9. Na máslový krém vyšlehejte máslo do světlé pěny a pak po částech zašlehávejte praliné.
  10. Na dort naneste lehkou vrstvu krému a uhlaďte. Zbytek krému dejte do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou o průměru cca 10 mm. Na dortu udělejte tři malé pusinky nad sebou a nožem nebo lžící je rozetřete do ztracena. Udělejte další pusinky a pokračujte, až bude celý dort ozdobený.
  11. Nechejte přes noc ztuhnout v lednici, všechny chutě se krásně propojí. Asi půl hodiny před podáváním vytáhněte z lednice.
Follow my blog with Bloglovin