Hruškový koláč s hnědým máslem

Můj milý byl v Americe. Tam potkal Janet, milou paní, co mu pro mě dala dvě americké kuchařky. Je to od ní neuvěřitelně milé. Ovšem v amerických kuchařkách chybí obrázky a tak jsem vůbec netušila, co vlastně upeču. Ale upekla jsem a je to hezké. A nádherně to voní po podzimu, cítíte…?

Recept pochází z kuchařky Baking for All Occasions a jestli jsou všechny recepty tak dobré jako tento, nejspíš tu knížku sním. Voňavé hrušky a křupavé těsto, hm...

Hruškový koláč s hnědým máslem

Korpus

  • 225 g hladké mouky
  • 65 g cukru krystal
  • ¼ lžičky soli
  • 140 g studeného másla
  • 1 velké vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Náplň

  • 60 g dobré čokolády
  • 115 g másla
  • 2 velká vejce
  • 130 g cukru krystal
  • 40 g hladké mouky
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • ¾ lžičky anýzu
  • 4 středně velké hrušky
  1. Na těsto smíchejte mouku, cukr, sůl, máslo a vanilkový extrakt do podoby drobenky. Přidejte vejce a vypracujte hladké těsto.
  2. Na pomoučeném vále z těsta vyválejte placku o tloušťce cca 2 mm a přeneste ji do koláčové formy o průměru 24 cm. Dno důkladně propíchejte vidličkou. Nechejte půl hodiny chladit v lednici a předehřejte troubu na 175 stupňů.
  3. Z pečicího papíru vystřihněte kruh o něco větší než dno formy, položte papír na těsto a posypejte fazolemi, aby byl papír zatížený. Předejdete tím nafouknutí těsta při pečení. Těsto pečte asi 15 minut, poté odstraňte fazole a pečte dalších 10 minut, aby těsto bylo hotové a dozlatova.
  4. Čokoládu nasekejte nahrubo a posypejte jí z trouby vytažený korpus, aby se začala roztékat.
  5. Náplň. Máslo dejte do malého kastrůlku a postavte na mírný plamen. Nechejte 8 – 10 minut pobublávat, máslo během této doby dostane světle hnědou barvu a bude vonět po oříšcích. Sem tam promíchejte a dávejte pozor, aby se nespálilo. Poté nechejte vychladnout.
  6. V míse rozšlehejte vejce a postupně do nich zašlehávejte jednotlivé suroviny – cukr, mouku, máslo, anýz a vanilkový extrakt. Směs nalejte na korpus.
  7. Hrušky oloupejte, zbavte jádřinců a rozdělte na poloviny. Každou půlku rozkrájejte na tenké plátky tak, aby nejužší část hrušky zůstala stále spojená. Hrušky jakoby rozevřete do vějíře a opatrně vtlačte do náplně.
  8. Pečte asi hodinu na 175 stupňů, dokud hrušky nejsou měkké a povrch těsta zlatavý a na povrchu křupavý. Nechejte vychladnou.
Vytisknout si recept
Dát si recept do záložek
Follow my blog with Bloglovin