Smulpaj

Jeden smulpaj už tu byl, s trnkami a čokoládou, tentokrát pro vás mám "základní" variantu z jablek, která je podle mě ještě o chlup lepší.

Pravý švédský jablečný smulpaj

Drobenka:

  • 100 g hladké mouky
  • 100 g ovesných vloček
  • 150 g másla
  • 40 g cukru krystal

Náplň:

  • Spousta jablek (cca 5 – 6 velkých)
  • 50 g cukru krystal
  • 1 lžíce skořice
  1. Předehřejte horkovzdušnou troubu na 175 stupňů.
  2. V kastrolu rozpusťte máslo, přidejte ostatní ingredience a míchejte, dokud nevznikne jemná drobenka.
  3. Jablka oloupejte, odstraňte jádřince a pokrájejte na tenké měsíčky. Přesypejte je do pečicí formy a smíchejte s cukrem a skořicí. Rovnoměrně rozprostřete na dně.
  4. Přes jablka navrstvěte drobenku a pečte ve středu trouby 20 – 35 minut, dokud jablka nejsou úplně měkká. Pozor, ať se povrch nepřipálí! Pokud začne příliš hnědnout, přikryjte koláč alobalem.

Podcast o Švédsku a lásce k pečení

Povídám o švédských tradicích, pokrmech a sladkostech – a že jich je spousta. Tak si jako praví Švédi dejte hrnek dobré černé kávy a pojďte se zaposlouchat do mého vyprávění.

Podcast Děvče u plotny