Piškotový dort z posledních jahod

Dort z posledních letošních jahod, které ještě rostly u dědy. Poslední kousek léta.

Piškotový dort z posledních jahod

Korpus

  • 5 vajec
  • 200g hladké mouky
  • 200g třtinového cukru
  • 1 lžička prdopeče
  • Trocha vody
  • Špetka soli
  • 100g jahod

Náplň mezi korpusy

  • Velký bílý smetanový jogurt
  • 100g jahod

Poleva

  • 2 15% zakysané smetany
  1. Bílý jogurt dejte do plátýnka a to do cedníku a nechte několik hodin vykapat vodu.
  2. 5 bílků šlehejte se špetkou soli a lžící ledové vody, až sníh mírně zhoustne, přidejte ½ cukru a vyšlehejte tuhý sníh (špičky musí zůstat stát).
  3. Žloutky a zbylý cukr šlehejte přesně 4 minuty.
  4. Mezitím si dejte vařit vodu, pak přilejte 5 lžic do žloutkové směsi a šlehejte ještě minutu.
  5. Smíchejte mouku sprdopečem a ruční metličkou do mouky postupně oparně zašlehávejte ½ žloutků, ½ bílků, žloutky a bílky(tady se vám možná vtěstě vytvoří malinké hrudky, ale nebojte, vdortu nic cítit nebude). Nakonec jemně vmíchejte jahody nakrájené na kousky.
  6. Dno formy vyložte pečícím papírem (není potřeba formu vymazávat, piškot zní krásně dostanete), nalejte těsto a dejte péct asi na hodinu při 150 – 160 stupních.
  7. Mezitím, co se piškot peče, dohromady rozmichujte jahody a jogurt a ještě chvíli vraťte do lednice.
  8. Až dort vychladne, překrojte jej na půl a potřete jogurtem.
  9. Zvenku dort potřete zakysanou smetanou a ještě na hodinu dejte vychladit.

Newsletter Děvčete u plotny

Přihlašte se k mému newsletteru plnému střípků z mého každodenního života, který vám dorazí jednou za měsíc. A taky dostanete 10% slevu na nákup v mém e-shopu.

Odesláním formuláře souhlasím, že Děvče u plotny uloží a zpracuje mé údaje. Svůj souhlas i odběr novinek můžu kdykoliv zrušit.