Nationadag bakelse

6. června slaví Švédové státní svátek (taktéž nazývaný švédský vlajkový den), kdy oslavují Gustava Vasu, který byl zvolen švédským králem vroce 1523 a Švédsko se tak stalo nezávislou zemí.

Tradiční „bakelse“, jak se tyto malé zákusky všeobecně nazývají, obsahuje šlehačku, mandle a jahody, které jsou ve Švédsku velmi oblíbené. Moje bakelse není striktně švédské, protože receptů na ně je obrovské množství a tak jsem si jich seskládala několik dohromady. Švédové by mým kuchařským experimentováním možná nadšeni nebyli, ale co oči nevidí, to srdce nebolí.

Nationaldagbakelse

Těsto (8 - 12 kousků)

  • 300 g hladké mouky
  • 100 g cukru moučka
  • 200 g másla
  • Jeden žloutek

Náplň:

  • 500 ml 40% smetany
  • 200 g loupaných mandlí
  • 2 – 3 polévkové lžíce cukru
  • Cca 50 ml vody
  • 500 g jahod
  1. Prosátou mouku promíchejte s cukrem, přidejte máslo rozkrájené na kostičky a žloutek a rychle zpracujte hladké těsto. Zabalte do fólie a nechte hodinu odležet v lednici.
  2. Mezitím si připravte krém. Oloupané mandle dejte do mixéru a nahrubo rozmixujte. Přidejte cukr podle chuti a vody a mixujte tak dlouho, dokud směs nebude hladká.
  3. Vyšlehejte tuhou šlehačku a ručně ji smíchejte s mandlovou hmotou.
  4. Přehřejte troubu na 180 stupňů a těsto rozdělte do formiček a průměru 8 cm. Propíchejte vidličkou, aby se při pečení nenafukovalo. Dejte na plech a ve vyhřáté troubě pečte cca 15 minut, nebo dokud nezhnědnou.
  5. Po upečení košíčky opatrně vyklopte a nechejte vychladnout. Poté je rovnoměrně naplňte krémem a ozdobte krájenými jahodami. Aby byl recept úplně švédský, přidejte švédské vlaječky.
  6. Doporučuji nechat před konzumací několik hodin odležet.

FIKA, sladká švédská kuchařka

Moje kuchařka je plná těch nejlepších švédských receptů, které znám.

Objednávky kuchařky Fika