Můj kváskový chleba

Chci se s vámi podělit o recept na svůj kváskový chleba, který doma pravidelně peču. Nejčastěji ho peču v podlouhlé formě, dávám do něj různá semínka a nakombinuji několik druhů mouk. Je to pořád tentýž recept, ale pokaždé vlastně trochu jiný. A všem nám moc chutná.

  • Chleba peču přibližně jednou týdně a najednou upeču 2 bochníky chleba. Jeden sníme hned, druhý dám do mrazáku a vytáhnu ho o pár dní později.
  • Doma mám pšeničný kvásek, který uchovávám v lednici. 24 hodin před přípravou rozkvasu ho vytáhnu ven, aby se zase rozjel, protože lednice celý proces zpomalí. Vytahuji ho večer a kvásek rovnou nakrmím. Znova ho nakrmím ráno. A následující večer chystám rozkvas.
  • Poté, co ze skleničky odeberu potřebné množství, kvas ještě jednou nakrmím a zase vrátím do lednic, kde počká na další pečení.
  • Večer tedy připravím rozkvas, ráno umíchám těsto a nechávám ho pár hodin stát v míse. Pak ho rozdělím na 2 části a mokrýma rukama každou část uťapkám ve formě. Zakryju utěrkou a nechám několik hodin kynout, dokud těsto nezačne přesahovat okraj formy. 
  • Těsto je chleba vcelku lepivé, ale po upečení je krásně vláčný. Nicméně s množství vody se dá hezky pracovat. Můžete jí dát méně (osvědčilo se mi 480 ml), těsto několikrát popřekládat, vytvarovat z něj 2 bochníky a nechat je nakynout v ošatce.
  • Do těsta dávám celkem 750 g mouky a alespoň 400 g je vždycky hladká mouka. Zbytek různě kombinuji - hladká špalda, celozrnná pšeničná nebo špaldová, žitná, sem tam trocha pohankové (kolem 100 g). Prostě co zrovna doma mám.
  • Těsto připravuji v kuchyňském robotu, je to o dost rychlejší.

P. S. Pokud se toho o kváskovém pečení chcete dozvědět víc, začtěte se do blogu Maškrtnice, která ví o kvasovém pečení první poslední.

Víte, že na blogu najdete i recept na toustový chleba z kvasu? Pojďte ho taky vyzkoušet!

Můj kváskový chleba

na 2 bochníky

rozkvas

  • 170 g hladké mouky
  • 200 g vody
  • 30 g kvasu

Večer před pečením smíchejte všechny ingredience ve velké míse, zakryjte pokličkou nebo utěrkou a do rána nechejte stát. Ráno přijdete k bublajícímu kvasu, přesně to potřebujeme.

těsto

  • všechen rozkvas
  • 500 g hladké pšeničné mouky
  • 250 g hladké špaldové, celozrnné pšeničné, špaldové nebo žitné mouky či jejich kombinace
  • hrst celých ovesných vloček
  • 2-3 lžičky kmínu (můžete ho předem opéct nasucho na pánvi, aby se rozvoněl)
  • 100 g semínek (slunečnicové, dýňové, chia, mák... podle chuti) nebo 100 g vlašských ořechů (předem je peču 10 minut na 150 °C, aby se rozvoněly, a pak je nasekám nahrubo)
  • 20 g soli
  • 550 - 600 ml vody
  1. K rozkvasu přidejte všechny ostatní suroviny a v kuchyňském robotu pomocí nástavce hák vypracujte lepivé těsto. Nechejte hníst alespoň 10 minut.
  2. Těsto zakryjte utěrkou, aby neosychalo, a nechejte ho zhruba 2 hodiny kynout.
  3. Poté těsto rozdělte do forem. 2 podlouhlé formy na chleba vyložím pečicím papírem. Pomocí cukrářské karty těsto vyškrábnu z mísy a přemístím do forem. Vlhkýma rukama těsto uťapkám ve formě, zakryju utěrkou a nechám kynout.
  4. Jak dlouho těsto kyne? To záleží na rychlosti vašeho kvásku a na okolní teplotě. V létě kyne třeba 2 hodiny, v zimě klidně i 6. Jakmile se těsto začne blížit okraji formy nebo přes ni lehce přesahuje, je čas nahřát troubu.
  5. Nahřívám ji na 220 °C. Chleba peču 5 minut, poté teplotu snížím ke 190 °C a peču dalších 35 minut. Hotový chleba zní dutě na poklep.
  6. Po upečení nechám bochníky pár minut ve formě, pak je opatrně vytáhnu a dám vychladnout na mřížku, aby se nezapařily. Dejte pozor, abyste s nimi nebouchli o linku, mohly se se srazit. Stejně tak to hrozí při krájení, krájím je, až když jsou úplně vychladlé. 
  7. Chleba uchovávám v chlebníku zabalený do lněného pytlíčku, vydrží tam 3-4 dny.

Newsletter Děvčete u plotny

Přihlašte se k mému newsletteru plnému střípků z mého každodenního života, který vám dorazí jednou za měsíc. A taky dostanete 10% slevu na nákup v mém e-shopu.

Odesláním formuláře souhlasím, že Děvče u plotny uloží a zpracuje mé údaje. Svůj souhlas i odběr novinek můžu kdykoliv zrušit.