Brownies s nugátovou pařížskou šlehačkou

Moje dcerka před pár dny slavila druhé narozeniny. A protože má, stejně jako já, slabost pro tmavou čokoládu, upekla jsem jí brownies s nugátovou pařížskou šlehačkou. 

Pár poznámek před pečením:

  • Brownies už na mém blogu najdete. Vycházela jsem ze stejného receptu, ale ubrala jsem vcelku dost cukru i kakaa.
  • Do pařížské šlehačky jsem použila nugátovou čokoládu Ajala. Pokud ji nemůžete sehnat, použijte jinou dobrou čokoládu s 50% obsahem kakaa. Do šlehačky můžete vmíchat ještě 30 g lískooříškového másla.
  • Jednotlivé části dortu - tedy korpus a šlehačku, jsem si připravila den předem. Další den jsem šlehačku už jen ušlehala a ozdobila s ní dort.
  • Pusinky šlehačky jsem vytvořila pomocí cukrářské špičky se zoubkovaným okrajem o průměru 18 mm.

Brownies s nugátovou pařížskou šlehačkou

Brownies

  • 150 g 70% čokolády (použila jsem Elixír Ajala)
  • 90 g másla
  • 60 g hladké mouky
  • větší špetka soli
  • 15 g kakaa Ajala
  • 50 g lískooříškové nebo mandlové mouky
  • 2 velká vejce
  • 100 - 120 g třtinové panely nebo tmavého třtinového cukru

Pařížská šlehačka

  • 250 ml 33% smetany ke šlehání
  • 125 g nugátové čokolády Ajala (nebo jiné s 50% obsahem kakaa)
  • špetka soli
  1. Dno dortové formy o průměru 20 - 22 cm vyložte pečicím papírem. 
  2. Troubu předehřejte na 180 stupňů.
  3. Čokoládu nasypejte do hrnce, přidejte máslo a ve vodní lázni rozpusťte. Nechejte vychladnout.
  4. V misce smíchejte hladkou mouku, sůl, kakao a prosijte přes sítko, aby se odstranily všechny hrudky. Přisypejte ořechovou mouku a pomocí prstů promněte, abyste odstranili případné hrudky.
  5. Vejce s panelou vyšlehejte do světlé pěny, trvá to asi pět minut. Teď odložte mixér a k ruce si vezměte stěrku na těsto.
  6. Do vajec vmíchejte vychladlou čokoládu a promíchejte, aby směs získala hnědou barvu. Přisypejte směs mouky a opět ručně zapracujte. S těstem pracujte pomalu, aby vajíčka neztratila svůj objem. 
  7. Těsto vlijte do formy a uhlaďte. Pečte asi 15  minut při 180 stupních (délka pečení závidí na tom, jak rychle vaše trouba peče). Hotové brownies by mělo být upečené u krajů a ještě trochu mokré uprostřed - když do středu zabodnete špejli, bude stále od čokoládového těsta.
  8. Nechejte vychladnout alespoň 5 hodin, aby brownies ztuhlo. Dávám ho do lednice, aby bylo dobře vychlazené. Poté ho vyjměte z formy a přemístěte na talíř.
  9. Příprava pařížské šlehačky. Smetanu vlijte do hrnce a přiveďte pod bod varu, stačí ohřívat jen do prvních bublinek.
  10. Čokoládu nalámejte do misky, přidejte sůl a přelijte horkou smetanou. Minutku dvě počkejte, a pak rozmíchejte dohladka.
  11. Nechejte chladnout v lednici alespoň 8 hodin.
  12. Vychlazenou smetanu vyšlehejte do podoby krému, přemístěte do cukrářského sáčku s trezírovací špičkou a naneste na jeho povrch pusinky. Můžete ozdobit čím je libo. A je hotovo.

Suroviny jsem dostala od brněnské čokoládovny Ajala, děkuji za podporu mého blogu!

DORTY & FIKA, sladká švédská kuchařka

Moje kuchařky jsou plné těch nejlepších receptů, které znám.

Objednávky kuchařek Dorty a Fika